Haberiniz yok muydu? Hem de 20 yıldan fazla oldu, yoğun bakıma kaldırılmıştı. Sanırım şimdilerde Entübe olmuştur! Evet, evet bildiğimiz sebze ve meyvelerden bahsediyorum. Bakmayın siz tv'lerde sabah programlarında -sözde- uzmanların bitkisel showlarına. Stüdyo mutfağında hangi sebze ve meyvenin hangi vitamin deposu olduğunu uzman edasıyla anlatmaları da sizi yanıltmasın. Yok öyle bir vitamin ve mineral! İçi boş sebze ve meyve tüketiyoruz. İçerdiği hormon ve kimyasal ilaçları da saymıyorum.
Yukarıda gördüğünüz tablo 20 yıl önce yayınlandı. Gördüğünüz gibi 1985 yılından 2002 yılına kadar sebze ve meyvelerde ki vitamin, mineral kayıpları açıklanmış. Resmen facia. Özellikle Magnezyum ve Kalsiyum gibi hayati öneme sahip minerallerin %75'in üzerinde azaldığı görülüyor. Bir de bugüne bakarsak son 20 yılda kayıpların yüzde 90 üzerinde çıkması muhtemel.
Artık çilek eski çilek değil, patates yeşile dönüyor, karpuzlar orijinal değil, kabak aşılanarak üretiliyor. Nisan ayında tezgahlarda kiraz ve şeftali görüyoruz, muzlar saman gibi tatsız. Elmalar aylarca dayanıyor ve kurtlanmıyor. Bu örnekleri geri kalan bütün sebze ve meyveler için de gösterebiliriz.
Yani tvlere çıkıp uzmanlık kasan kopyacı şarlatanların uydurmalarına itibar etmeyin. Kopyacı şarlatan diyorum, zira bu embesiller bugüne kadar tek bir araştırmaya imza atmadılar. Her zaman Yurtdışı üniversitelerin büyük emeklerle yaptığı araştırmaların yayınlarını kaynak belirtmeden, kendi fikirleriymiş gibi bize satmalarına tiksinti duyuyorum. (Bilin istedim) Sebze ve meyvelerde ne mineral ne de vitamin bulamazsınız. Yeri gelmişken tek cümle ile hatırlatayım, başta B12 vitamini olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin hayvansal formlarını almak gerekiyor. Bunların bitkisel ve kimyasal formları kanda işlemez, hücrelere inmez. Bu konuyu ayrıca masaya yatırcağız, şimdilik bu hatırlatmayı yapmak istiyorum.
Peki, sebze ve meyvelerde bulunmuyorsa biz bu mineralleri ve vitaminleri nasıl alacağız? Bunun da cevabını bilimsel veriler ışığında detaylı olarak sizlere aktaracağım. Şimdilik şunu söyleyeyim, kesinlikle ilaç formunda olan vitamin ve minerallere rağbet etmeyin.